Langgan Percuma

Sunday, 25 December 2016

Resepi Kuih Manja

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hai uolss.. Sebenarnya resepi kuih manja ni dah lama terperap dalam ‘handphone’ sebab adik malas nak update blog. Tambah2 sesi persekolahan beberapa hari lagi nak mula. Sob2. Adik terfikir nak buat kuih ni pun sebab adik ada tengok kawan adik upload gambar kat insta. Tak pernah dengar sebenarnya kuih manja ni. Tapi, sebab nampak cam sedap ja, jadi adik pun google. Inti dia sebenarnya tak guna susu. Disebabkan banyak lagi lebihan susu yang dah di buka so adik buat keputusan ( amboi ayat ) untuk guna susu. Dan resepi untuk inti ni adik guna resepi cream puff ( In Sha Allah, ada masa adik buat ).





KUIH MANJA


CREAM CUSTARD

BAHAN - BAHAN

4 s/b - gula
2 s/b - t. Kastard
1 cwn - susu cair /
1/2 s/t - esen vanila
Sedikit pewarna kuning
1 s/b - marjerin
1 biji - telur (jika suka)

CARA CARA

1) Masukkan gula dan tepung kastard ke dalam periuk. Masukkan susu cair sedikit demi sedikit dan kacau hingga semua sebati.
2) Masukkan esen vanilla dan beberapa titik pewarna kuning. Kacau rata.
3) Masak di atas api hingga adunan meletup2 dan likat. Tutup api.
4) Masukkan marjerin dan kacau hingga 
marjerin cair.
5) Sejukkan sebelum digunakan.

NOTA :

1)   Jika ingin menggunakan telur, masukkan selepas susu cair dimasukkan dan di ikuti dengan esen vanilla dan pewarna. :))
2)   Susu cair boleh diganti dengan air masak, Cuma rasa tak sesedap letak susu cair.

Sementara menunggu inti tu sejuk, boleh kita mula bancuh adunan untuk kulit kuih manja ni.

Bahan-Bahan Untuk Kulit 

1 cawan tepung naik sendiri
1 biji telur
1/4 cawan gula
1/2 cawan susu segar/ susu cair
1/2 cawan air
1 sudu besar marjerin cair
Secubit garam


CARA CARA

1) Pukul telur dan gula hingga kembang.
2) Kemudian satukan dgn semua bahan lain dan kacau hingga sebati.
3) Selepas itu, sendokkan sedikit adunan dan tuang di atas kuali leper ( CARA SEPERTI MEMBUAT PANKEK), apabila kering,  letakkan sedikit inti di bahagian tengah ( adik guna ‘piping bag’ ) & lipat, picit dan angkat. 










NOTA :

CARA UNTUK MEMBUAT KUIH MANJA BOLEH RUJUK DI :




No comments:

Post a Comment

Tentang Penulis

author Hai. Nama saya Sahira lebih dikenali sebagai Adik. Jom cuba resepi paling sedap di Resepi Adik ini. Selamat mencuba!
Baca Lagi ?



Rakan Di Facebook

Rakan Di Google+