Langgan Percuma

Sunday, 24 September 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii. Harini adik nak kongsikan resepi lasagna kari. Haa.. kalini adik buat inti kari daging sebab keluarga adik tak makan sangat yang inti tomato jadi adik tukar kepada kari. Selain buat lasagna. Boleh guna resepi ni nak buat makaroni. Sedappp.. hee.. simple ja nak buat. Tapi tu laa.. sapa yang diet tu... ekhemm.. habis laaa... hahaha.. ok. Taaaa...



Resepi Lasagna Kari

Bahan bahan

250 g lasagna
Keju mozarella
Keju cheddar

Bahan bahan inti

1 labu bawang holland /besar
2 s/b serbuk kari + sedikit air
400 g daging/ayam kisar
1 s/t basil
1 s/t lada hitam
Garam secukup rasa

Cara cara

Tumis bawang hingga naik bau. Masukkan pes kari dan sedikit air. Biarkan sehingga pecah minyak, masukkan daging,garam,lada hitam dan basil. Tutup api. Ketepikan.

Bahan bahan sos putih

2 s/b butter
2 s/b marjerin
3 cwn susu cair / fresh milk
Sedikit garam
1/2 s/t lada putih & hitam
Sedikit garam
2-5 keping keju cheddar

Cara cara

Cairkan butter, masukkan tepung gandum. Kacau dan masukkan susu, lada dan garam kacau dan masukkan keju. Biarkan kuah sedikit pekat. Tutup api dan ketepikan.

Cara penyediaan

1) letakka  sedikit inti di loyang.
2) ambil lasagna dan susun di loyang.
3) letak inti, sos,keju,lasagna,inti,sos,keju dan ulang hingga selesai.
4) bakar pada suhu 160°C(ikut suhu oven masing2) selama 30-35 minit. Siapp!!..





Cara cara membuat lasagna






0

Friday, 15 September 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii. Harini adik nak kongsikan resepi pavlova. Aaa. Bagi adik sedap ja. Tapi tak berapa suka sangat sebab manis. Rasa dia macam chewy2 kat luar. Kalau buat yang besar2 macam ni adik tak makan sangat. Tapi kalau buat mini adik makan jugak sebab yang mini tu dia rasa seakan2 gula kapas yang kaler pink tu. Hee. Kak adik pun suka yang mini pavlova berbanding yang besar. Jadi sapa2 nak cuba bolehlah. Sebab senang sangat nak buat
 Cuma perlukan kesabaran sebab nak bakar lama. Ok. Taaaa..


Resepi Pavlova

Bahan bahan

4 biji putih telur
200 g gula kastor
1 s/b cuka
1s/b tepung jagung
1 s/t esen vanilla

Cara cara

1)Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 120°C (ikut suhu oven masing2). Pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental sambil2 masukkan tepung jagung,cuka dan esen vanilla.
2) Letakkan adunan di atas baking paper dan bentukkan seperti kek.
3) Bakar selama 2 jam - 2 jam 15 minit. (Kalau tak melekat kat tangan . Masaklah tu). Sejukkan.

Bahan bahan topping

1 - 2  cwn whipping cream
Strawberi
Kiwi
@ buah buahan yang masam

Cara cara

Pukul whipping cream hingga kental.

Cara penyediaan

Letakkan whipping cream yang siap dipukul ke atas pavlova. Tabur buah buahan masam. Sejukkan dan boleh dimakan. Siapp.



Cara cara membuat pavlova


0

Tuesday, 12 September 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii. Harini adik nak kongsikan resepi kek snowy cheese. Haa. Mesti ramai yang suka kan? Tambah2 yang penggemar keju. Kek ni sedapp. Lembut,lemak2 berkrim. Sedap sangat kalau kita makan waktu sejuk. Lajuu ja. Dan kalau nak dapatkan leleh tu kena lebihkan sedikit fresh milk. Tapi kalau nak buat leleh elok kalau letak dalam bekas kecik2. Adik buat sebiji terus sebab ni kek birthday kak adik. Hehe. Buat suprise katakan. Sebab balik ja dari sekolah terus adik ajak kawan adik teman nak beli telur. Sebab telur yang segar tu hasil kek nanti jadi lebih elok tau. Lepas balik ja terus adik pi dapur. Ktank ktunkk ktankk ktunkk kalut sebab nak buat suprise kat kak adik sebelum dia sampai rumah. Adik sambut birthday dia lambat sebab waktu tu dia ada kat matrik. Ni bila dia balik adik excited nak sambut. Last2 tak menjadi pun suprise. Sebab kek semua tak dan nak siap elok. Heheh.. ok. Taaa


Resepi Kek Span Vanilla

Bahan bahan

4 biji telur
180 g gula halus
1 s/t ovalatte
1 s/t esen vanilla
70 ml air
170 g tepung gandum*
1 s/t baking powder*
(*ayak)
50 ml minyak jagung

Cara cara

Panaskan oven selama 10 minit. Masukkan semua bahan kecuali minyak. Putar pada kelajuan paling tinggi dalam 4-6 minit sehingga gebu,putih dan likat(bertali). Kemudian, masukkan minyak jagung dan gaul sebati sahaja. Bakar pada suhu 160°C (ikut suhu oven masing2) selama 30 - 40 minit. Keluarkan dari oven dan telangkupkan cepat2. Kemudian telangkup sekali lagi. Kalau boleh lakukan dengan cepat tau. Sebab nanti takut kek mendap. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

Frosting Cream Cheese

Bahan bahan

250 g cream cheese
1/2 cwn fresh milk (lebihkan kalau nak leleh)
1/2 cwn susu pekat
1 s/t esen vanilla

Cara cara

Putar semua bahan sehingga sebati. Ketepikan

Cara penyediaan

Ambil sekeping kek letak frosting,letak kek,letak frosting. Letakkan keju cheddar parut secukupnya. Sejukkan sebelum dihidangkan. Siapp




Cara cara membuat kek snowy cheese


0

Thursday, 7 September 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii . Harini adik nak kongsikan resepi churro bowl.  Haaa. Penah makan tak? Sedappppppppp.. memang sedap. Hehe. Letak aiskrim dalam bowl tu lepas makan. Yummy . Resepi ni adik ambik dari youtube tasty. Rasa macam churros. Dan resepi ni juga boleh buat churros tau. Dan adik ingatkan siap2 tau. Disebabkan cuaca kat sini panas, jadi waktu nak goreng tu kena panaskan api dahulu sehingga betul2 panas. Lepas tu ambik churro dan terus goreng. Kalau tidak churro tu lembik. Jadi, bila dah lembik memang tak elok sangat2 dan pastikan churro betul2 keras tau sebelum digoreng. Hehe. Okla. Taaa



Resepi Aiskrim Churro Bowl

- 1/4 cwn butter / marjerin
- 2 s/b gula perang / gula pasir
- 1/2 garam
- 1 cwn air
- 1 cwn tepung gandum
- 1 s/t esen vanila
- 4 biji telur

Cara cara

Cairkan butter, garam dan gula sehingga mendidih. Masukkan tepung dan tutup api. Kacau sebati. Sejukkan sebentar. Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Kacau rata. Kemudian,ambil loyang untuk cupcake. Paipkan adunan di permukaan bawah loyang. Letak dalam peti sejuk. Biarkan ia betul2 beku. Selepas itu, panaskan minyak sehingga betul2 panas dan goreng sehingga kuning keemasan. Salut dengan gula kastor dan scoopkan aiskrim. Boleh makann.. yummy..

NOTA

 Kena cepat2 tau. Sebab nanti lembik. Bila lembik kita goreng memang tak elok sebab dah lembik. Jadi kena buat cepat2. Ataupon selepas adunan tu dah beku, tanggalkan ia dan sementara tunggu minyak panas, letak dalam peti ais.




Cara cara membuat churro bowl


0

Tentang Penulis

author Hai. Nama saya Sahira lebih dikenali sebagai Adik. Jom cuba resepi paling sedap di Resepi Adik ini. Selamat mencuba!
Baca Lagi ?



Rakan Di Facebook

Rakan Di Google+