Langgan Percuma

Tuesday, 12 September 2017

Resepi Kek Snowy Cheese

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii. Harini adik nak kongsikan resepi kek snowy cheese. Haa. Mesti ramai yang suka kan? Tambah2 yang penggemar keju. Kek ni sedapp. Lembut,lemak2 berkrim. Sedap sangat kalau kita makan waktu sejuk. Lajuu ja. Dan kalau nak dapatkan leleh tu kena lebihkan sedikit fresh milk. Tapi kalau nak buat leleh elok kalau letak dalam bekas kecik2. Adik buat sebiji terus sebab ni kek birthday kak adik. Hehe. Buat suprise katakan. Sebab balik ja dari sekolah terus adik ajak kawan adik teman nak beli telur. Sebab telur yang segar tu hasil kek nanti jadi lebih elok tau. Lepas balik ja terus adik pi dapur. Ktank ktunkk ktankk ktunkk kalut sebab nak buat suprise kat kak adik sebelum dia sampai rumah. Adik sambut birthday dia lambat sebab waktu tu dia ada kat matrik. Ni bila dia balik adik excited nak sambut. Last2 tak menjadi pun suprise. Sebab kek semua tak dan nak siap elok. Heheh.. ok. Taaa


Resepi Kek Span Vanilla

Bahan bahan

4 biji telur
180 g gula halus
1 s/t ovalatte
1 s/t esen vanilla
70 ml air
170 g tepung gandum*
1 s/t baking powder*
(*ayak)
50 ml minyak jagung

Cara cara

Panaskan oven selama 10 minit. Masukkan semua bahan kecuali minyak. Putar pada kelajuan paling tinggi dalam 4-6 minit sehingga gebu,putih dan likat(bertali). Kemudian, masukkan minyak jagung dan gaul sebati sahaja. Bakar pada suhu 160°C (ikut suhu oven masing2) selama 30 - 40 minit. Keluarkan dari oven dan telangkupkan cepat2. Kemudian telangkup sekali lagi. Kalau boleh lakukan dengan cepat tau. Sebab nanti takut kek mendap. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

Frosting Cream Cheese

Bahan bahan

250 g cream cheese
1/2 cwn fresh milk (lebihkan kalau nak leleh)
1/2 cwn susu pekat
1 s/t esen vanilla

Cara cara

Putar semua bahan sehingga sebati. Ketepikan

Cara penyediaan

Ambil sekeping kek letak frosting,letak kek,letak frosting. Letakkan keju cheddar parut secukupnya. Sejukkan sebelum dihidangkan. Siapp




Cara cara membuat kek snowy cheese


No comments:

Post a Comment

Tentang Penulis

author Hai. Nama saya Sahira lebih dikenali sebagai Adik. Jom cuba resepi paling sedap di Resepi Adik ini. Selamat mencuba!
Baca Lagi ?



Rakan Di Facebook

Rakan Di Google+