Langgan Percuma

Friday, 15 September 2017

Resepi Pavlova

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii. Harini adik nak kongsikan resepi pavlova. Aaa. Bagi adik sedap ja. Tapi tak berapa suka sangat sebab manis. Rasa dia macam chewy2 kat luar. Kalau buat yang besar2 macam ni adik tak makan sangat. Tapi kalau buat mini adik makan jugak sebab yang mini tu dia rasa seakan2 gula kapas yang kaler pink tu. Hee. Kak adik pun suka yang mini pavlova berbanding yang besar. Jadi sapa2 nak cuba bolehlah. Sebab senang sangat nak buat
 Cuma perlukan kesabaran sebab nak bakar lama. Ok. Taaaa..


Resepi Pavlova

Bahan bahan

4 biji putih telur
200 g gula kastor
1 s/b cuka
1s/b tepung jagung
1 s/t esen vanilla

Cara cara

1)Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 120°C (ikut suhu oven masing2). Pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental sambil2 masukkan tepung jagung,cuka dan esen vanilla.
2) Letakkan adunan di atas baking paper dan bentukkan seperti kek.
3) Bakar selama 2 jam - 2 jam 15 minit. (Kalau tak melekat kat tangan . Masaklah tu). Sejukkan.

Bahan bahan topping

1 - 2  cwn whipping cream
Strawberi
Kiwi
@ buah buahan yang masam

Cara cara

Pukul whipping cream hingga kental.

Cara penyediaan

Letakkan whipping cream yang siap dipukul ke atas pavlova. Tabur buah buahan masam. Sejukkan dan boleh dimakan. Siapp.



Cara cara membuat pavlova


No comments:

Post a Comment

Tentang Penulis

author Hai. Nama saya Sahira lebih dikenali sebagai Adik. Jom cuba resepi paling sedap di Resepi Adik ini. Selamat mencuba!
Baca Lagi ?



Rakan Di Facebook

Rakan Di Google+