Langgan Percuma

Saturday, 21 October 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii.. Harini adik nak kongsikan resepi sandwich ayam yang dah lama  terperuk dalam phone. Resepi ni adik ambil dari cikgu adik waktu cikgu mengajar masak tahun lepas. Hehe. Syokkk. Macam2 cikgu bagi resepi. Tapi adik tak la ikut sebijik2 sebab ada barang yang tak da. Ha lepas tu. Rasa dia sedappp dan simple ja nak buat. Ok. Taaa..


Resepi Sandwich Ayam

Bahan bahan (sos)

1 s/b marjerin
2 s/b brown sauce (knorr)
Sedikit air

Cara cara

Cairkan marjerin dan brown sauce. Kemudian masukkan air dan masak hingga sedikit likat. Tutup api. Ketepikan.

Bahan bahan ( inti ayam)

1 s/b marjerin
1 labu bwg holland /besar
1/2 batang lobak merah
2 keping dada ayam
1 s/b mayonis
Sedikit sos yang dimasak tadi

Cara cara

Tumis bawang bersama marjerin. Biarkan sedikit layu, masukkam ayam dan lobak. Biarkan sehingga ayam masak dan masukkan mayonis dan sos tadi. Kacau rata . Tutup api dan ketepikan.

Cara penyediaan

1) Sapukan marjerin pada permukaam roti. Letakkan inti dan sos tadi. Ambil lagi sekeping roti dan letakkan di atas sekeping roti yang diletakkan sos dan ayam. Siap dan sedia dihidangkan.


Nota - boleh juga letakkan sayur lain macam timun,salad. 😊

Cara cara membuat sandwich



0

Monday, 9 October 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. haii. Harini adik nak kongsikan resepi biskut ombak rindu. Biskut ni adik rasa mahal jugak sebab kos nak buat tu tinggi. Yang tinggi nya tu kat badam. Tapi sebab kat rumah tak da badam seketui2 tu. Adik pakai yang kecik2. Tapi sedap .... Haaa.. biskut ni adik dah buat lama dah. Waktu raya haji haritu tapi maklumlah. Adik malas nak update resepi kat sini hehe. Sorry... heee.. btw biskut ni sedap rapuh. Skali mkn mmg nk mkn lg. Serius2. Adik tak tipu sedapp.. sebalang adik taruh(simpan) kat adik. Sebalang tu jugak habis dalam masa semingguu.. heee... lepas tu apa lagii. Timbang2 berat.... heheheh. Resepi adik buat ni adik tak letak pun butter oil semua tu sbb adik nak bagi perabih ja bahan yang ada kat rumah. Tapi kalau letak lagi sedap. Adik ambil resepi ni kat azlita masam manis. Search la noh. Malas nak letak link. Hee. Btw resepi yang adik bagi kat bwh ni resepi yang adik ada olah . Maksudnya ada yang adik tak letak. Macam butter oil tu.. Ok la. Taaa..



BISKUT OMBAK RINDU

Bahan bahan

250 gm butter
70 gm gula halus
90 gm gula perang
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh perasa moca
5 gm Nescafe*
5 gm air panas ( Nescafe + air panas jadikan pes )
1 biji telur
330 gm tepung gandum*
8 gm serbuk koko*
3 gm baking powder*
3 gm Soda bikarbonat*
200 gm choc rice
60 gm cornflakes ~ kisar kasar
80 gm Almond nibs ~ panggang sebentar
coklat putih ~ cairkan untuk hiasan
Badam biji ~ di bakar

Cara cara

Dalam mesen pemutar, putarkan dengan speed sederhana , mentega, gula, esen vanilla, moca dan nescafe paste hingga sebati
Masukkan telur dan pukul sebentar
Masukkan campuran bahan kering(*) dan gaul sebati
Akhir sekali masukkan, coc rice, almond nibs dan cornflakes, gaul rata
Sediakan dulang pembakar
Bentukkan doh atas dulang. Tekan guna garfu untuk hasilkan corak.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 160° C selama 20 ~ 25 minit
Bila dah masak sejukkan
Sementara itu cairkan coklat masakkan putih secara double boiler
Paipkan atas biskut yang telah sejuk
Hiaskan dengan badam bakar di atasnya. Siapp





Cara cara membuat biskut ombak rindu


0

Tentang Penulis

author Hai. Nama saya Sahira lebih dikenali sebagai Adik. Jom cuba resepi paling sedap di Resepi Adik ini. Selamat mencuba!
Baca Lagi ?



Rakan Di Facebook

Rakan Di Google+