Langgan Percuma

Wednesday, 29 November 2017

Resepi Kek Coklat Indulgence

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii. Harini adik nak kongsikan resepi kek coklat indulgence. Sebenarnya adik buat kek ni waktu raya korban haritu. Tapi disebabkan malas. Jadi adik tak post la. Heheh. Maaf. Btw. Kek ni ramai suka tauu.. kawan2 adik semua suka. Siap ada yang bawak balik gi. Dan lagi satu ada yang nak tempah nak jadikan kek tunang. Haha. Tapi adik ni bukannya pandai sangat nak hias2 ni. Dah tu comot pulak tu. So adik tolak. Tapi kalau tengok resepi ni. Mesti leceh kan. Memang leceh. Tapi kalau selalu buat. Ok lah. Dan adik nak buat kek ni pun sebab kak adik dia teringin. Nak kek indulgence macam secret recipe. Even tak 100 % sama. Janji sedap. Dan untuk kek ni adik tak letak gelatin sebab tak dan nak beli. Kalut dengan nak buat kuih raya. Ha.. jangan pelik noh. Walaupun raya haji. Adik still buat kuih. Dan untuk kek ni jugak walaupun tak letak gelatin . Rasa dia still sedap cuma tak boleh letak kat luar lama2 la. 30 minit pun dah kira maksimum. Dan kalau nak lepa pun jangan biar kat luar lama2.  Sebab bila dah lembik tu nak lepa jadi tak elok. Ok. Yang tu sajaa. Taaaa..



Bahan-bahan kek coklat

4 biji telur
180 gram gula kastor
150 gram tepung kek
20 gram serbuk koko
70 gram air
15 gram ovellet
50 gram minyak jagung
1 tspn baking powder

Bahan-bahan krim putih

50 gram gula kastor / gula aising
120 gram unsalted butter
4 gram gelatin (optional)
50 gram air
100 gram coklat putih
260 gram whipped cream
2 biji kuning telur

Bahan-bahan krim coklat

50 gram gula kastor / gula aising
120 gram unsalted butter
4 gram gelatin (optional)
50 gram air
100 gram coklat
260 gram whipped cream
2 biji kuning telur

Bahan-bahan Coklat ganache

100 gram whipped cream
100 gram coklat masakan

Cara Membuat Kek Span Coklat

Satukan kesemua bahan kecuali minyak jagung.
Pukul adunan sehingga gebu, kental dan bertukar menjadi pucat. Elakkan pukul terlebih lama kerana ia akan menyebabkan kek jatuh apabila dibakar.
Masukkan minyak jagung dan kacau menggunakan spatula.
Masukkan ke dalam loyang dan bakar suhu 160 selama 30-40 minit mengikut oven masing-masing. Biarkan sejuk sebelum dipotong 2 atau 3 bahagian.

 Cara Membuat Krim Coklat

Masukkan kuning telur dan gula aising ke dalam bekas, pukul sehingga gula dan telur sebati.

Masak adunan telur menggunakan kaedah double boiler sehingga telur bertukar warna kepada pucat.

 Ketepikan. Satukan adunan telur dengan coklat yg telah dicairkan.

Didalam bekas yg lain, pukul butter sehingga kembang, kemudian satu kan dengan adunan telur.

Dalam bekas yg bersih, pukul whipped cream sehingga kembang dan satukan dengan adunan butter secara kaup balik.

Simpan didalam peti sekurang kurangnya 1 jam sebelum digunakan⁠⁠⁠⁠

 Cara Membuat Krim Putih

Masukkan kuning telur dan gula aising ke dalam bekas, pukul sehingga gula dan telur sebati.

Masak adunan telur menggunakan kaedah double boiler sehingga telur bertukar warna kepada pucat.

 Ketepikan. Satukan adunan telur dengan coklat putih yg telah dicairkan.

Didalam bekas yg lain, pukul butter sehingga kembang, kemudian satu kan dengan adunan telur.

Dalam bekas yg bersih, pukul whipped cream sehingga kembang dan satukan dengan adunan butter secara kaup balik.

Simpan didalam peti sekurang kurangnya 1 jam sebelum digunakan⁠⁠⁠⁠

Cara Membuat Coklat Ganache

Panaskan whipping cream sebentar. Jangan sampai mendidih. Bagi suam2  ja. Kemudian, tuang whiping cream ke dalam coklat masakan dan kacau hingga sebati.

Cara untuk menyusun

Ambil lapisan kek yg pertama. Kemudian paipkan krim putih diatas kek.

Untuk lapisan kedua kek, paipkan dengan krim coklat dan ulang sehingga habis.

Salut kek dengan lebihan krim coklat dan simpan didalam peti sekurang2nya 8 jam

Selepas kek betul2 sejuk, siramkan dengan chocolate ganache. Biarkan kek sejuk dan sedia dihidang.

Tips :

Untuk dapatkan potongan yg cantik, panaskan pisau terlebih dahulu. Selamat mencuba




No comments:

Post a Comment

Tentang Penulis

author Hai. Nama saya Sahira lebih dikenali sebagai Adik. Jom cuba resepi paling sedap di Resepi Adik ini. Selamat mencuba!
Baca Lagi ?



Rakan Di Facebook

Rakan Di Google+