Langgan Percuma

Thursday, 2 November 2017

Resepi Kek Pandan Gula Melaka

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. haiii. Harini adik nak kongsikan resepi kek pandan gula melaka. Maaflah adik jarang update blog sekarang ni sebab sibuk dengan final exam dengan malas. Hehe. Ok. Berkenaan dengan kek ni. Kek ni sedappp tau kalau sapa yang suka pandan dan memang kena dengan gabungan pandan dan gula melaka. Tapi rasa manis sikit sebab swiss meringue. Actually ni first time adik buat buttercream yang leceh2 ni. Tapi alhamdulillah sedapp.. tak rasa pun hanyir putih telur tu. Dan adik buat kek ni waktu raya aidiladha haritu lepas tu kawan adik ada yang bawa balik. Hehe. Ok la noh. Taaa.



Resepi Kek Pandan Gula Melaka

Kek span pandan

Bahan bahan

4 biji telur
180 g gula kastor
1 s/t esen vanilla
1 s/t ovalatte
40 g air pandan + 30 g santan + sedikit pewarna hijau
1 s/t baking powder*
170 g tepung gandum*
(*ayak)
50 ml minyak jagung

Cara cara

Putar semua bahan sehingga gebu dan likat. Putar lebih kurang 5-10 minit(bergantung kepada mixer) pada kelajuan maksimum. Kemudian, masukkan minyak jagung dan kaup balik rata. JANGAN terlebih pukul. Cukup untuk sebati saja tauu. Tuang dalam loyang dan bakar pada suhu 160°C (ikut suhu oven masing2) selama 30 - 40 minit. Selepas kek dah masak. Letakkan kat luar dalam 2 - 3 minit dan cepat2 telangkup. Selepas tu cepat2 telangkup sebelah lagi. Sebab nak elakkan kek turun. Biarkan kek sejuk sebelum dipotong 2 atau 3 bahagian.

Tips : kalau nak tau adunan dah likat dan gebu. Bila kita angkat dia macam reben. Dia berlipat2. Kalau nak tau lebih lanjut boleh tengok kat video ya. Jangan terlebih pukul. Nanti dia mendap bila kek dah masak.

Swiss Meringue

Bahan bahan

4 biji putih telur
200 g gula kastor
240 g mentega

Cara cara

Masukkan putih telur dan gula kastor dalam satu bekas. Kacau sedikit dan letakkan di atas periuk berisi air panas (double boiler) dan terus kacau sehingga tiada ketulan gula. Kemudian, pukul telur sehingga adunan kental ( dah tidak panas bila kita letak tangan kat bawah bekas dia dah sejuk).  Kemudian masukkan mentega sedikit demi sedikit dan pukul sehingga sebati.

Sirap Gula Melaka

Bahan bahan

50 g gula melaka
1 s/b gula pasir
1/2 cwn air

Cara cara

Masukkan semua bahan dan masak hingg pekat.

Cara penyediaan

Ambil sekeping kek dan letakkan buttercream. Letakkan sedikit sirap gula melaka dan ambil sekeping kek lagi dan letakkan buttercream dan ratakan. Hiaskan mengikut kesukaan dan letakkan lebihan sirap gula melaka. Sejukkan dan siap dimakannnn... yummy





Cara cara membuat



No comments:

Post a Comment

Tentang Penulis

author Hai. Nama saya Sahira lebih dikenali sebagai Adik. Jom cuba resepi paling sedap di Resepi Adik ini. Selamat mencuba!
Baca Lagi ?



Rakan Di Facebook

Rakan Di Google+