Langgan Percuma

Showing posts with label Kek. Show all posts
Showing posts with label Kek. Show all posts

Wednesday, 29 November 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii. Harini adik nak kongsikan resepi kek coklat indulgence. Sebenarnya adik buat kek ni waktu raya korban haritu. Tapi disebabkan malas. Jadi adik tak post la. Heheh. Maaf. Btw. Kek ni ramai suka tauu.. kawan2 adik semua suka. Siap ada yang bawak balik gi. Dan lagi satu ada yang nak tempah nak jadikan kek tunang. Haha. Tapi adik ni bukannya pandai sangat nak hias2 ni. Dah tu comot pulak tu. So adik tolak. Tapi kalau tengok resepi ni. Mesti leceh kan. Memang leceh. Tapi kalau selalu buat. Ok lah. Dan adik nak buat kek ni pun sebab kak adik dia teringin. Nak kek indulgence macam secret recipe. Even tak 100 % sama. Janji sedap. Dan untuk kek ni adik tak letak gelatin sebab tak dan nak beli. Kalut dengan nak buat kuih raya. Ha.. jangan pelik noh. Walaupun raya haji. Adik still buat kuih. Dan untuk kek ni jugak walaupun tak letak gelatin . Rasa dia still sedap cuma tak boleh letak kat luar lama2 la. 30 minit pun dah kira maksimum. Dan kalau nak lepa pun jangan biar kat luar lama2.  Sebab bila dah lembik tu nak lepa jadi tak elok. Ok. Yang tu sajaa. Taaaa..



Bahan-bahan kek coklat

4 biji telur
180 gram gula kastor
150 gram tepung kek
20 gram serbuk koko
70 gram air
15 gram ovellet
50 gram minyak jagung
1 tspn baking powder

Bahan-bahan krim putih

50 gram gula kastor / gula aising
120 gram unsalted butter
4 gram gelatin (optional)
50 gram air
100 gram coklat putih
260 gram whipped cream
2 biji kuning telur

Bahan-bahan krim coklat

50 gram gula kastor / gula aising
120 gram unsalted butter
4 gram gelatin (optional)
50 gram air
100 gram coklat
260 gram whipped cream
2 biji kuning telur

Bahan-bahan Coklat ganache

100 gram whipped cream
100 gram coklat masakan

Cara Membuat Kek Span Coklat

Satukan kesemua bahan kecuali minyak jagung.
Pukul adunan sehingga gebu, kental dan bertukar menjadi pucat. Elakkan pukul terlebih lama kerana ia akan menyebabkan kek jatuh apabila dibakar.
Masukkan minyak jagung dan kacau menggunakan spatula.
Masukkan ke dalam loyang dan bakar suhu 160 selama 30-40 minit mengikut oven masing-masing. Biarkan sejuk sebelum dipotong 2 atau 3 bahagian.

 Cara Membuat Krim Coklat

Masukkan kuning telur dan gula aising ke dalam bekas, pukul sehingga gula dan telur sebati.

Masak adunan telur menggunakan kaedah double boiler sehingga telur bertukar warna kepada pucat.

 Ketepikan. Satukan adunan telur dengan coklat yg telah dicairkan.

Didalam bekas yg lain, pukul butter sehingga kembang, kemudian satu kan dengan adunan telur.

Dalam bekas yg bersih, pukul whipped cream sehingga kembang dan satukan dengan adunan butter secara kaup balik.

Simpan didalam peti sekurang kurangnya 1 jam sebelum digunakan⁠⁠⁠⁠

 Cara Membuat Krim Putih

Masukkan kuning telur dan gula aising ke dalam bekas, pukul sehingga gula dan telur sebati.

Masak adunan telur menggunakan kaedah double boiler sehingga telur bertukar warna kepada pucat.

 Ketepikan. Satukan adunan telur dengan coklat putih yg telah dicairkan.

Didalam bekas yg lain, pukul butter sehingga kembang, kemudian satu kan dengan adunan telur.

Dalam bekas yg bersih, pukul whipped cream sehingga kembang dan satukan dengan adunan butter secara kaup balik.

Simpan didalam peti sekurang kurangnya 1 jam sebelum digunakan⁠⁠⁠⁠

Cara Membuat Coklat Ganache

Panaskan whipping cream sebentar. Jangan sampai mendidih. Bagi suam2  ja. Kemudian, tuang whiping cream ke dalam coklat masakan dan kacau hingga sebati.

Cara untuk menyusun

Ambil lapisan kek yg pertama. Kemudian paipkan krim putih diatas kek.

Untuk lapisan kedua kek, paipkan dengan krim coklat dan ulang sehingga habis.

Salut kek dengan lebihan krim coklat dan simpan didalam peti sekurang2nya 8 jam

Selepas kek betul2 sejuk, siramkan dengan chocolate ganache. Biarkan kek sejuk dan sedia dihidang.

Tips :

Untuk dapatkan potongan yg cantik, panaskan pisau terlebih dahulu. Selamat mencuba




0

Thursday, 2 November 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. haiii. Harini adik nak kongsikan resepi kek pandan gula melaka. Maaflah adik jarang update blog sekarang ni sebab sibuk dengan final exam dengan malas. Hehe. Ok. Berkenaan dengan kek ni. Kek ni sedappp tau kalau sapa yang suka pandan dan memang kena dengan gabungan pandan dan gula melaka. Tapi rasa manis sikit sebab swiss meringue. Actually ni first time adik buat buttercream yang leceh2 ni. Tapi alhamdulillah sedapp.. tak rasa pun hanyir putih telur tu. Dan adik buat kek ni waktu raya aidiladha haritu lepas tu kawan adik ada yang bawa balik. Hehe. Ok la noh. Taaa.



Resepi Kek Pandan Gula Melaka

Kek span pandan

Bahan bahan

4 biji telur
180 g gula kastor
1 s/t esen vanilla
1 s/t ovalatte
40 g air pandan + 30 g santan + sedikit pewarna hijau
1 s/t baking powder*
170 g tepung gandum*
(*ayak)
50 ml minyak jagung

Cara cara

Putar semua bahan sehingga gebu dan likat. Putar lebih kurang 5-10 minit(bergantung kepada mixer) pada kelajuan maksimum. Kemudian, masukkan minyak jagung dan kaup balik rata. JANGAN terlebih pukul. Cukup untuk sebati saja tauu. Tuang dalam loyang dan bakar pada suhu 160°C (ikut suhu oven masing2) selama 30 - 40 minit. Selepas kek dah masak. Letakkan kat luar dalam 2 - 3 minit dan cepat2 telangkup. Selepas tu cepat2 telangkup sebelah lagi. Sebab nak elakkan kek turun. Biarkan kek sejuk sebelum dipotong 2 atau 3 bahagian.

Tips : kalau nak tau adunan dah likat dan gebu. Bila kita angkat dia macam reben. Dia berlipat2. Kalau nak tau lebih lanjut boleh tengok kat video ya. Jangan terlebih pukul. Nanti dia mendap bila kek dah masak.

Swiss Meringue

Bahan bahan

4 biji putih telur
200 g gula kastor
240 g mentega

Cara cara

Masukkan putih telur dan gula kastor dalam satu bekas. Kacau sedikit dan letakkan di atas periuk berisi air panas (double boiler) dan terus kacau sehingga tiada ketulan gula. Kemudian, pukul telur sehingga adunan kental ( dah tidak panas bila kita letak tangan kat bawah bekas dia dah sejuk).  Kemudian masukkan mentega sedikit demi sedikit dan pukul sehingga sebati.

Sirap Gula Melaka

Bahan bahan

50 g gula melaka
1 s/b gula pasir
1/2 cwn air

Cara cara

Masukkan semua bahan dan masak hingg pekat.

Cara penyediaan

Ambil sekeping kek dan letakkan buttercream. Letakkan sedikit sirap gula melaka dan ambil sekeping kek lagi dan letakkan buttercream dan ratakan. Hiaskan mengikut kesukaan dan letakkan lebihan sirap gula melaka. Sejukkan dan siap dimakannnn... yummy





Cara cara membuat



0

Friday, 15 September 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii. Harini adik nak kongsikan resepi pavlova. Aaa. Bagi adik sedap ja. Tapi tak berapa suka sangat sebab manis. Rasa dia macam chewy2 kat luar. Kalau buat yang besar2 macam ni adik tak makan sangat. Tapi kalau buat mini adik makan jugak sebab yang mini tu dia rasa seakan2 gula kapas yang kaler pink tu. Hee. Kak adik pun suka yang mini pavlova berbanding yang besar. Jadi sapa2 nak cuba bolehlah. Sebab senang sangat nak buat
 Cuma perlukan kesabaran sebab nak bakar lama. Ok. Taaaa..


Resepi Pavlova

Bahan bahan

4 biji putih telur
200 g gula kastor
1 s/b cuka
1s/b tepung jagung
1 s/t esen vanilla

Cara cara

1)Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 120°C (ikut suhu oven masing2). Pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental sambil2 masukkan tepung jagung,cuka dan esen vanilla.
2) Letakkan adunan di atas baking paper dan bentukkan seperti kek.
3) Bakar selama 2 jam - 2 jam 15 minit. (Kalau tak melekat kat tangan . Masaklah tu). Sejukkan.

Bahan bahan topping

1 - 2  cwn whipping cream
Strawberi
Kiwi
@ buah buahan yang masam

Cara cara

Pukul whipping cream hingga kental.

Cara penyediaan

Letakkan whipping cream yang siap dipukul ke atas pavlova. Tabur buah buahan masam. Sejukkan dan boleh dimakan. Siapp.



Cara cara membuat pavlova


0

Tuesday, 12 September 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii. Harini adik nak kongsikan resepi kek snowy cheese. Haa. Mesti ramai yang suka kan? Tambah2 yang penggemar keju. Kek ni sedapp. Lembut,lemak2 berkrim. Sedap sangat kalau kita makan waktu sejuk. Lajuu ja. Dan kalau nak dapatkan leleh tu kena lebihkan sedikit fresh milk. Tapi kalau nak buat leleh elok kalau letak dalam bekas kecik2. Adik buat sebiji terus sebab ni kek birthday kak adik. Hehe. Buat suprise katakan. Sebab balik ja dari sekolah terus adik ajak kawan adik teman nak beli telur. Sebab telur yang segar tu hasil kek nanti jadi lebih elok tau. Lepas balik ja terus adik pi dapur. Ktank ktunkk ktankk ktunkk kalut sebab nak buat suprise kat kak adik sebelum dia sampai rumah. Adik sambut birthday dia lambat sebab waktu tu dia ada kat matrik. Ni bila dia balik adik excited nak sambut. Last2 tak menjadi pun suprise. Sebab kek semua tak dan nak siap elok. Heheh.. ok. Taaa


Resepi Kek Span Vanilla

Bahan bahan

4 biji telur
180 g gula halus
1 s/t ovalatte
1 s/t esen vanilla
70 ml air
170 g tepung gandum*
1 s/t baking powder*
(*ayak)
50 ml minyak jagung

Cara cara

Panaskan oven selama 10 minit. Masukkan semua bahan kecuali minyak. Putar pada kelajuan paling tinggi dalam 4-6 minit sehingga gebu,putih dan likat(bertali). Kemudian, masukkan minyak jagung dan gaul sebati sahaja. Bakar pada suhu 160°C (ikut suhu oven masing2) selama 30 - 40 minit. Keluarkan dari oven dan telangkupkan cepat2. Kemudian telangkup sekali lagi. Kalau boleh lakukan dengan cepat tau. Sebab nanti takut kek mendap. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

Frosting Cream Cheese

Bahan bahan

250 g cream cheese
1/2 cwn fresh milk (lebihkan kalau nak leleh)
1/2 cwn susu pekat
1 s/t esen vanilla

Cara cara

Putar semua bahan sehingga sebati. Ketepikan

Cara penyediaan

Ambil sekeping kek letak frosting,letak kek,letak frosting. Letakkan keju cheddar parut secukupnya. Sejukkan sebelum dihidangkan. Siapp




Cara cara membuat kek snowy cheese


0

Wednesday, 5 July 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hai. Harini adik nak kongsikan resepi brownies kedut. Brownies ni cepat sangat nak buat. Adik buat ni waktu pagi untuk hidangkan dekat tetamu yang mai rumah waktu rumah terbuka kat rumah adik. Kalau tidak adik nak buat kek tapi masa tu juga la mixer rosak. Jadi adik buat brownies sebab tak perlu putar. Hanya bagi sebati sahaja. Adik buat 2 jenis brownies yang berbeza. Brownies ni rasa dia macam kek2 sikit padat dan lembap. Bagi sesiapa yang minat coklat bolehla cuba sebab rasa pekat dari coklat tu. Sedap. Tapi adik kurang gemar makan coklat ni hehe. Kalau sepotong dua bolehla. Untuk coklat masakan boleh guna yang berkualiti baru hasil kejadiannya cantik. Adik guna Beryl's ja. Tapi tu pun dah sedap dah. Resepi ni adik ambil dari Azlita Masam Manis . Hee oklah taaa..



CHOCOLATE BROWNIES KEDUT

400 gm coklat masakkan / coklat compound ~ Dark Chocolate
150 gm unsalted butter
100 gm gula perang
100 gm gula kastor
4 biji telur ~ gred A
1 sudu kecil esen vanilla
100 gm tepung naik sendiri
30 gm serbuk koko

Cara cara

Satukan coklat masakkan dan buter, dan cairkan dengan kaedah double boiler hingga coklat dan butter larut. Gaul rata.
Dalam bekas yang lain pula, satukan gula kastor, gula perang, telur dan esen vanila. Gaul rata menggunakan whisk sahaja.
Satukan juga tepung naik sendiri dan serbuk koko. Kemudian di ayak.
Tuangkan adunan telur dan gula ke dalam adunan coklat masakkan dan ratakan. Tuangkan adunan ke dalam loyang 10 x 10 inc yang telah di lapik kertas kek dan di oleskan juga dengan butter.
Bakar adunan dalam ketuhar yang telah di panaskan 10 minit awal dengan suhu 160 C selama 30 minit mengikut kepanasan suhu ketuhar masing-masing.
Bila dah masak, tutup oven. Biarkan kek dalam oven dengan pintu oven di renggangkan sedikit dan biarkan selama 15 minit
Bila dah sejuk, bolehlah di potong dan sedia untuk di nikmati.
Siaapp





Cara cara membuat Brownies Kedut



0

Wednesday, 24 May 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii.. Harini adik nak kongsikan resepi kek coklat. 😁. Adik buat kek coklat ni untuk sambut birthday adik dan kawan2 adik yang dah berlaku dan akan berlaku happy birthday!!! Kepada zatul (14/1/01) , aina (20/1/01), adik (21/1/01) , hanani (8/4/01) , yana (21/5/01) , bedah (27/10/01) dan nurin (7/11/01). Resepi ni mudah tau sebab tak perlu buat double boiler. Cepat . Tak sampai 20 minit nak membuatnya. Ok. Taa..


Resepi Kek Coklat

- 1 cwn tepung gandum*
- 1 cwn serbuk koko*
- 1 s/t baking powder*
- 1 s/t soda bikarbonat*
(Ayak bahan bertanda*)
- 4 biji telur
- 1 s/t esen vanila
- 1 cwn gula
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn susu pekat
- 1 cwn minyak jagung / minyak masak (adik guna marjerin yang dicairkan. Sedap!)

Cara cara

1) Panaskan kukusan.
2)Putar telur,gula dan esen sehingga kembang dan bertukar warna kuning pucat.
3) Masukkan susu pekat dan susu cair. Putar lagi sehingga sebati.
4) Masukkan bahan yang diayak dan kacau menggunakan sudip kayu atau whisk sehingga sekata dan tidak berketul2.
5) Masukkan minyak dan terus kacau sehingga adunan sebati dan berkilat.
6) Tuang dalam loyang dan kukus selama 1 jam.

Nota :
1) untuk pastikan kek dah masak, cucuk menggunakan lidi dan jika tidak ada kek yang lekat dekat lidi maknanya kek dah masak.
2) Kukus dengan api yang sederhana besar. Jangan besar sangat nanti kek merekah dan dalam tak masak dan jangan terlalu perlahan nanti kek tak masak.
3) Boleh juga dibakar. Suhu ikut oven masing tau. Dan masa bergantung pada saiz loyang.






Cara cara untuk membuat kek coklat :


0

Tentang Penulis

author Hai. Nama saya Sahira lebih dikenali sebagai Adik. Jom cuba resepi paling sedap di Resepi Adik ini. Selamat mencuba!
Baca Lagi ?



Rakan Di Facebook

Rakan Di Google+