Langgan Percuma

Showing posts with label Kek. Show all posts
Showing posts with label Kek. Show all posts

Friday, 15 September 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii. Harini adik nak kongsikan resepi pavlova. Aaa. Bagi adik sedap ja. Tapi tak berapa suka sangat sebab manis. Rasa dia macam chewy2 kat luar. Kalau buat yang besar2 macam ni adik tak makan sangat. Tapi kalau buat mini adik makan jugak sebab yang mini tu dia rasa seakan2 gula kapas yang kaler pink tu. Hee. Kak adik pun suka yang mini pavlova berbanding yang besar. Jadi sapa2 nak cuba bolehlah. Sebab senang sangat nak buat
 Cuma perlukan kesabaran sebab nak bakar lama. Ok. Taaaa..


Resepi Pavlova

Bahan bahan

4 biji putih telur
200 g gula kastor
1 s/b cuka
1s/b tepung jagung
1 s/t esen vanilla

Cara cara

1)Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 120°C (ikut suhu oven masing2). Pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental sambil2 masukkan tepung jagung,cuka dan esen vanilla.
2) Letakkan adunan di atas baking paper dan bentukkan seperti kek.
3) Bakar selama 2 jam - 2 jam 15 minit. (Kalau tak melekat kat tangan . Masaklah tu). Sejukkan.

Bahan bahan topping

1 - 2  cwn whipping cream
Strawberi
Kiwi
@ buah buahan yang masam

Cara cara

Pukul whipping cream hingga kental.

Cara penyediaan

Letakkan whipping cream yang siap dipukul ke atas pavlova. Tabur buah buahan masam. Sejukkan dan boleh dimakan. Siapp.



Cara cara membuat pavlova


0

Tuesday, 12 September 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii. Harini adik nak kongsikan resepi kek snowy cheese. Haa. Mesti ramai yang suka kan? Tambah2 yang penggemar keju. Kek ni sedapp. Lembut,lemak2 berkrim. Sedap sangat kalau kita makan waktu sejuk. Lajuu ja. Dan kalau nak dapatkan leleh tu kena lebihkan sedikit fresh milk. Tapi kalau nak buat leleh elok kalau letak dalam bekas kecik2. Adik buat sebiji terus sebab ni kek birthday kak adik. Hehe. Buat suprise katakan. Sebab balik ja dari sekolah terus adik ajak kawan adik teman nak beli telur. Sebab telur yang segar tu hasil kek nanti jadi lebih elok tau. Lepas balik ja terus adik pi dapur. Ktank ktunkk ktankk ktunkk kalut sebab nak buat suprise kat kak adik sebelum dia sampai rumah. Adik sambut birthday dia lambat sebab waktu tu dia ada kat matrik. Ni bila dia balik adik excited nak sambut. Last2 tak menjadi pun suprise. Sebab kek semua tak dan nak siap elok. Heheh.. ok. Taaa


Resepi Kek Span Vanilla

Bahan bahan

4 biji telur
180 g gula halus
1 s/t ovalatte
1 s/t esen vanilla
70 ml air
170 g tepung gandum*
1 s/t baking powder*
(*ayak)
50 ml minyak jagung

Cara cara

Panaskan oven selama 10 minit. Masukkan semua bahan kecuali minyak. Putar pada kelajuan paling tinggi dalam 4-6 minit sehingga gebu,putih dan likat(bertali). Kemudian, masukkan minyak jagung dan gaul sebati sahaja. Bakar pada suhu 160°C (ikut suhu oven masing2) selama 30 - 40 minit. Keluarkan dari oven dan telangkupkan cepat2. Kemudian telangkup sekali lagi. Kalau boleh lakukan dengan cepat tau. Sebab nanti takut kek mendap. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

Frosting Cream Cheese

Bahan bahan

250 g cream cheese
1/2 cwn fresh milk (lebihkan kalau nak leleh)
1/2 cwn susu pekat
1 s/t esen vanilla

Cara cara

Putar semua bahan sehingga sebati. Ketepikan

Cara penyediaan

Ambil sekeping kek letak frosting,letak kek,letak frosting. Letakkan keju cheddar parut secukupnya. Sejukkan sebelum dihidangkan. Siapp




Cara cara membuat kek snowy cheese


0

Wednesday, 5 July 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hai. Harini adik nak kongsikan resepi brownies kedut. Brownies ni cepat sangat nak buat. Adik buat ni waktu pagi untuk hidangkan dekat tetamu yang mai rumah waktu rumah terbuka kat rumah adik. Kalau tidak adik nak buat kek tapi masa tu juga la mixer rosak. Jadi adik buat brownies sebab tak perlu putar. Hanya bagi sebati sahaja. Adik buat 2 jenis brownies yang berbeza. Brownies ni rasa dia macam kek2 sikit padat dan lembap. Bagi sesiapa yang minat coklat bolehla cuba sebab rasa pekat dari coklat tu. Sedap. Tapi adik kurang gemar makan coklat ni hehe. Kalau sepotong dua bolehla. Untuk coklat masakan boleh guna yang berkualiti baru hasil kejadiannya cantik. Adik guna Beryl's ja. Tapi tu pun dah sedap dah. Resepi ni adik ambil dari Azlita Masam Manis . Hee oklah taaa..



CHOCOLATE BROWNIES KEDUT

400 gm coklat masakkan / coklat compound ~ Dark Chocolate
150 gm unsalted butter
100 gm gula perang
100 gm gula kastor
4 biji telur ~ gred A
1 sudu kecil esen vanilla
100 gm tepung naik sendiri
30 gm serbuk koko

Cara cara

Satukan coklat masakkan dan buter, dan cairkan dengan kaedah double boiler hingga coklat dan butter larut. Gaul rata.
Dalam bekas yang lain pula, satukan gula kastor, gula perang, telur dan esen vanila. Gaul rata menggunakan whisk sahaja.
Satukan juga tepung naik sendiri dan serbuk koko. Kemudian di ayak.
Tuangkan adunan telur dan gula ke dalam adunan coklat masakkan dan ratakan. Tuangkan adunan ke dalam loyang 10 x 10 inc yang telah di lapik kertas kek dan di oleskan juga dengan butter.
Bakar adunan dalam ketuhar yang telah di panaskan 10 minit awal dengan suhu 160 C selama 30 minit mengikut kepanasan suhu ketuhar masing-masing.
Bila dah masak, tutup oven. Biarkan kek dalam oven dengan pintu oven di renggangkan sedikit dan biarkan selama 15 minit
Bila dah sejuk, bolehlah di potong dan sedia untuk di nikmati.
Siaapp





Cara cara membuat Brownies Kedut



0

Wednesday, 24 May 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii.. Harini adik nak kongsikan resepi kek coklat. 😁. Adik buat kek coklat ni untuk sambut birthday adik dan kawan2 adik yang dah berlaku dan akan berlaku happy birthday!!! Kepada zatul (14/1/01) , aina (20/1/01), adik (21/1/01) , hanani (8/4/01) , yana (21/5/01) , bedah (27/10/01) dan nurin (7/11/01). Resepi ni mudah tau sebab tak perlu buat double boiler. Cepat . Tak sampai 20 minit nak membuatnya. Ok. Taa..


Resepi Kek Coklat

- 1 cwn tepung gandum*
- 1 cwn serbuk koko*
- 1 s/t baking powder*
- 1 s/t soda bikarbonat*
(Ayak bahan bertanda*)
- 4 biji telur
- 1 s/t esen vanila
- 1 cwn gula
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn susu pekat
- 1 cwn minyak jagung / minyak masak (adik guna marjerin yang dicairkan. Sedap!)

Cara cara

1) Panaskan kukusan.
2)Putar telur,gula dan esen sehingga kembang dan bertukar warna kuning pucat.
3) Masukkan susu pekat dan susu cair. Putar lagi sehingga sebati.
4) Masukkan bahan yang diayak dan kacau menggunakan sudip kayu atau whisk sehingga sekata dan tidak berketul2.
5) Masukkan minyak dan terus kacau sehingga adunan sebati dan berkilat.
6) Tuang dalam loyang dan kukus selama 1 jam.

Nota :
1) untuk pastikan kek dah masak, cucuk menggunakan lidi dan jika tidak ada kek yang lekat dekat lidi maknanya kek dah masak.
2) Kukus dengan api yang sederhana besar. Jangan besar sangat nanti kek merekah dan dalam tak masak dan jangan terlalu perlahan nanti kek tak masak.
3) Boleh juga dibakar. Suhu ikut oven masing tau. Dan masa bergantung pada saiz loyang.






Cara cara untuk membuat kek coklat :


0

Tentang Penulis

author Hai. Nama saya Sahira lebih dikenali sebagai Adik. Jom cuba resepi paling sedap di Resepi Adik ini. Selamat mencuba!
Baca Lagi ?



Rakan Di Facebook

Rakan Di Google+