Langgan Percuma

Showing posts with label Lauk - Pauk. Show all posts
Showing posts with label Lauk - Pauk. Show all posts

Saturday, 19 August 2017


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii.. harini adik nak kongsikan resepi tomyam thai ayam. Haaa.. nak tau tak sebab apa adik letak Thai disitu? Sebab adik ada letak sos ikan. Sos ikan tu la yang menjadi makanan thai. Tapi tak tau la noh. Kod la adik ada salah ka. Maaf. Ha. Btw ni first time adik buat tomyam tau. Ni pun adik mintak resepu kat mak adik sebab adik teringin nak buat . Tapi alhamdulillah jadi dan sedap. Heee. Dan ada juga orang letak susu kan? Tapi adik tak letak sebab tak berapa nak suka. Heee.. oklah selamat mencubaaa.. taaa


Tomyam Thai Ayam

Bahan bahan

1 labu  bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inc halia
2 batang serai (diketuk)
3 s/b cili kisar
3 s/b pes tomyam *
3 keping asam gelugor*
2 biji limau kasturi *
2 biji tomato*
2 s/b sos ikan *
5 helai daun limau purut*
Garam gula secukup rasa
Ayam secukupnya (boleh guna daging,udang )
2 batang lobak merah*
1/2 labu kubis bunga*
1 batang daun saderi*
Minyak untuk menumis
Air secukupnya

Cara cara

Tumis bawang, serai dan halia hingga naik bau. Masukkan cili kisar. Biarkan sehingga cili pecah minyak. Masukkan ayam. Biarkan sebentar. Masukkan air. Masukkan bahan bertanda *.   Biarkan semuanya masak dan perasakan dengan garam gula. Biarkan sebentar, tutup api dan siap dihidangkan.

Nota
Boleh makan bersama bihun dan mee yang dicelur. 😁




Cara cara membuat tomyam 


0

Saturday, 12 August 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haiii.. harini adik nak kongsikan ayam panggang. Ayam ni sedap dan mudah nak buat. Untuk sapa2 yang ingin diet bolehla buat sebab kita tak gunakan minyak. Tambah2 kat kawan kelas adik ramai yang diet. Hee. Dan bila kita guna pemanggang ajaib ni senang. Tak payah susah2 nak guna bekas lain. Hanya pemanggang ajaib sahaja. Guna api perlahan tau. Kalau kuat nanti hangit haa.. kan tak boleh makan pulak. Heee. Oklah. Taaa.



Resepi Ayam Panggang Pemanggang Ajaib

Bahan bahan

1 inc halia
1 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
2 s/b sos lada hitam*
1 s/b gula*
1/2 s/t garam*
1/2 s/t lada hitam*
2 s/b sos tiram*
2 biji limau kasturi*
12 ketul ayam (terpulang nak letak banyak mana)

Cara cara

Tumbuk halia, bawang merah dan bawang besar hingga lumat. Ketepikan. Dalam bekas besar, masukkan bawang yang ditumbuk dan semua bahan bertanda. Kacau sebati. Masukkan ayam, gaul rata. Perap pada suhu bilik selama 30 minit - 1 jam. Masukkan ayam dalam pemanggang ajaib dan panggang sehingga ayam masak dengan api perlahan. Siapp. Selamat mencuba

Nota
- boleh juga letak brown sauce (knorr) dalam 1 s/b. Jangan letak banyak nanti masin. Sebelum2 ni adik pernah buat letak brown sauce ni. Sedap sangat. Tapi kalini tak letak sebab dah habis. 😀





Cara cara membuat ayam panggang


0

Friday, 19 May 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hai.. Harini adik nak kongsikan resepi Ayam Masak Kicap Berempah. Actually adik nak buat yang biasa ja. Tapi mak adik suruh adik buat ayam ni sebab mak adik ada pi belajar haritu. Jadi adik cuba. Sedapp!! CUMA sapa yang tengah diet tu tak digalakkan sebabbbbb.. dia berminyak hehhe.. oklah noh.. taaa




Resepi Ayam Masak Kicap Berempah

Bahan bahan

- Rempah 4 sekawan (bunga lawang,cengkih,kulit kayu manis dan buah pelaga)
- 1 inci halia
- Selabu bawang besar
-sedikit air asam jawa / pes asam jawa
- 3 s/b rempah kari daging / ayam
- Daun kari
- Cili (jika suka)
- 2 s/b kicap pekat
- Garam Gula secukup rasa
- Ayam (letak kunyit dan sedikit garam dan goreng. Ketepikan)

Cara cara

1) Tumis bawang,halia,rempah 4 sekawan hingga naik bau.
2) Masukkan rempah dan air asam jawa. Biarkan sehingga pecah minyak.
3) Masukkan sedikit air ikut kepekatan yang disukai.
4) Masukkan daun kari, garam dan gula. Kacau rata. Perasakan dengan garam, gula dan cili. Masukkan kicap pekat.
5) Biarkan sebentar dan masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau selama beberapa minit. Tutup api dan siap dihidangkan panas2. Perghh. Terangkatt.. hehehe.




Cara - cara membuat Ayam Masak Kicap Berempah : 






0

Saturday, 4 February 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii.. Maaf la adik sibuk sejak kebelakangan ni sebab banyak kerja nak kena buat especially kerja sekolah. Hehe.. ya la. Nama pun budak sekolah. Ok. Adik tak mau cakap bebanyak sebab besok adik ada ujian untuk bulanan. Wish me luck!



 


Resepi Sambal Telur Puyuh

Bahan- Bahan

1 labu - Bwg Besar
6-10 s/b - Cili Kering (potong2, rebus dan kisar halus)
2 keping - Asam Gelugor / Asam Keping
Air secukupnya
2 s/b - Sos Cili
2 s/b - Sos Tomato
1 s/b - Gula
Garam secukup rasa
20 biji atau lebih - Telur Puyuh

Cara2

1. Rebus telur puyuh hingga masak. Sejukkan sedikit dan kupas kulitnya. Basuh sedikit untuk hilangkan lebihan kulit yang terlekat.
2. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bawang hingga layu.
3. Masukkan cili kisar dan kacau sebati. Tunggu hingga ia pecah minyak. Masukkan asam gelugor / asam keping.
4. Kemudian, masukkan air diikuti dengan sos cili, sos tomato, garam dan gula.
5. Tunggu hingga kuah sedikit pekat dan masukkan telur puyuh. Kacau rata dan tuangkan ke dalam pinggan. Siap!
 Selamat Mencuba! 😊








Jom Layan Video Resepi Sambal Telur Puyuh! 


0

Tentang Penulis

author Hai. Nama saya Sahira lebih dikenali sebagai Adik. Jom cuba resepi paling sedap di Resepi Adik ini. Selamat mencuba!
Baca Lagi ?



Rakan Di Facebook

Rakan Di Google+