Langgan Percuma

Showing posts with label Puding. Show all posts
Showing posts with label Puding. Show all posts

Tuesday, 22 August 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Haii. Harini adik nak kongsikan resepi puding roti ala ala kek. Haa.. macam mana tu? Kalau tidak adik tak mau buat gi puding ni tapi kebetulan tengok ada roti yang masih banyak. Lepas tu pulak tengok ada acuan yang adik baru beli. Ha.. jadi tiba2 adik ada idea nak menerai (cuba) buat puding roti ala ala kek. Sedappp ooo. Tapi kalau sapa2 tak da acuan pun boleh ja letak dalam bekas biasa dan kalau nak buat guna acuan ni kena la ada mood rajin. Haha. Tapi jangan risau. Tak lama pun nak layerkan dia sebab dia cepat sejuk. Tapi apa apa pun Alhamdulillah. Sedapp.. hehe. Walaupun first time adik try buat. Hee.. oklah. Taa. Assalam.



Resepi Puding Roti Ala Ala Kek

Roti kering (biskut hup seng)
- 15 keping *
1 tin susu cair*
1 tin air *
1 tin susu pekat
4-5 s/b gula pasir*
1 biji telur*
Agar agar tali 30 g (rendam sebentar dgn 10 - 15 cwn air)
Sedikit garam kasar


Cara cara

1) Masak air dengan agar2 tali hingga agar2 larut.
2) Sementara itu, kisar bahan2 bertanda * hingga halus.
3) Apabila agar2 dah hancur, masukkan bahan bahan kisar dan kacau sebati. Kemudian, masukkan susu pekat dan sedikit garam.
4) Sentiasa kacau adunan dan biarkan adunan menggelegak dan tutup api.
5) Cepat2 tuang dalam loyang sebab puding ni cepat beku dan sejukkan.
6) Siap dan boleh dimakan.







Cara cara membuat puding roti


0

Friday, 12 May 2017

Assalamualaikum dan Salam sejahtera. Maaflah adik jarang update resepi sebab ada periksa pertengahan tahun. 1 bulan ceq peksa. Minggu depan masuk minggu ke 3 lepas tu horra horrey (Didi and Friends . Sapa layan. Angkat tangannnn.. heee). Harini adik nak kongsikan resepi puding karamel Sedapppp sebab rasa lemak2 dari susu .. tambah2 cuaca yang panas ni. Memang jalan...resepi ni mudah sesangat. Semua orang boleh buat tapi rajin dan tak rajin ja. Hakhak. Cuma yang leceh tu cara nak buat gula hangus la.. Ahli keluarga adik suka sangat dengan puding ni. Tambah2 adik ngan mak adik. Memang tak cukup. Lekat celah gigi ja. Sebab sikit. Nanti kalau ada masa adik nak buat lagi. In sha Allah.. oklah. Selamat malam...




Resepi Puding Karamel

Bahan bahan (Gula Hangus)

8-10 sudu besar gula pasir -
5 s/b air panas / biasa

Masukkan gula dalam periuk. Panaskan gula sehingga menjadi cair dan bertukar kepada keperang perangan (tapi jangan hitam tau. Nanti tak sedap rasa pahit) dengan api perlahan. Tutup api. Cepat2 masukkan air dan larikkkk.. haha. Ya la. Hati2 noo. Setelah cair, sudukan gula hangus dengan cepat ke dalam mangkuk atau bekas yang disukai. Ketepikan

Bahan bahan (Puding)

8 biji telur - Adik guna 5 biji
3/4 tin susu pekat manis
1 tin susu cair
1 tin air
Sedikit vanilla extract

Cara cara:

Masukkan semua bahan ke dalam satu bekas. Kacau dengan perlahan untuk mengelakkan gelembung. Nanti permukaan tak cantik sebab ada bintik2. Kemudian tapis.
Sendukkan adunan ke dalam mangkuk yang mempunyai gula hangus tadi. Kukus selama 10-15 minit. Angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
Sedap dihidangkan sejuk sejuk. Yummy. 









Video Resepi Puding Karamel

0

Tentang Penulis

author Hai. Nama saya Sahira lebih dikenali sebagai Adik. Jom cuba resepi paling sedap di Resepi Adik ini. Selamat mencuba!
Baca Lagi ?



Rakan Di Facebook

Rakan Di Google+